top of page

Akdeniz Kültür Bölgesinin OluÅŸumu

35-40 bin yıl kadar önce OrtadoÄŸu’dan ilk defa Avrupa içlerine de kitlesel göçler baÅŸladı. İlk göç edenler daha çok Akdeniz iklim kuÅŸağındaki bölgeleri tercih ediyorlardı. Buzul çağı hala devam ediyordu ve kuzey bölgeleri bugünküne göre daha soÄŸuktu. Yine de ilerleyen zamanlarda daÄŸlık bölgeleri aÅŸarak kuzey bölgelerine ilk yerleÅŸenler de bu insanlar oldular. Sahip oldukları genetik iÅŸaretçilere bugün Avrupa’da yaÅŸayan insanlar arasında yaygın olarak rastlanıyor.

Modern insanlar Avrupa’ya MÖ 35.000 civarında girmiÅŸlerdir. [i]

​

Avrupa’ya ilk gelenler, düÅŸük deniz seviyesi yüzünden kara baÄŸlantısı durumundaki, bugünkü boÄŸazlar üzerinden Anadolu’dan Balkanlara geçmiÅŸ olabilirler. [ii]

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

[iii]

Avrupa’nın ilk yerleÅŸimcilerinin tamamı ortadoÄŸu kökenli görünüyorlar. (Afrika ya da İran’ın doÄŸusunda kalan bölgeden deÄŸil.) Bahsedilecek iÅŸaretçilerin hiçbirinin, bugün Avrupa’da konuÅŸulan Almanca, İngilizce, Fransızca, İtalyanca gibi dillerin baÄŸlı olduÄŸu Hint-Avrupa dil ailesinin mensupları ile aynı kültürel mirasa sahip olmadığını gözden kaçırmamak gerekiyor. Hint-Avrupa dilli topluluklar (Ariler), göz önüne aldığımız çaÄŸda henüz Orta Asya grubunun üyeleri durumundalar.

​

Bahsedilen dönemde Avrupa’nın kuzeyi buzullarla kaplıydı. Onun altındaki geniÅŸ bir bölge buzullarla kaplı olmasa bile sürekli donmuÅŸ bir topraÄŸa sahipti. Dolayısıyla Avrupa’nın büyük bir bölümü yaÅŸam için elveriÅŸli koÅŸullar sunmuyordu. Bu yüzden yerleÅŸimler büyük ölçüde Akdeniz Avrupa’sı ile sınırlı kaldı.

​

Dil

KonuÅŸtukları dil OrtadoÄŸu kökenliydi ve geldikleri yerler göz önüne alındığında muhtemel bugünkü Kafkas dil ailesine yakın olmalıydı. Ama daha sonraki yayılmalarla gelecek olan Hint-Avrupalıların kültürü baskın hale gelecektir.

​

Batı Avrupa’dan Toroslar’a kadar Batı Anadolu’yu da içine alan bölgenin birkaç bin yıl önceye kadar ayrı bir kültür bölgesi halinde varlığını sürdürdüÄŸü düÅŸüncesindeyiz. Bu bölgenin tamamında Akdeniz dilleri diye isimlendireceÄŸimiz bir dil ailesine mensup diller konuÅŸuluyordu. Bugün Hint-Avrupa dillerinin yaygınlaÅŸması dolayısıyla neredeyse tamamen ortadan kalkmış olan bu dillerin belki de yaÅŸayan tek üyesi Bask dili olabilir. Fransa-İspanya sınırındaki Prenelerde konuÅŸulan bu dil, hiçbir dil ailesi ile iliÅŸkilendirilemiyor.

​

Hint-Avrupa dillerinin batısında ve güneyindeki Batı Akdeniz grubu biraz varsayıma dayanıyor. Bu grubun günümüze ulaÅŸan tek üyesi, klasik çaÄŸda iberce diye bilinen Baskça’dır; bir grup oluÅŸturmak için buna Etrüskçe’yi de eklememiz gerekiyor. Etrüsklerin dilini anlamadığımız için böyle bir hamle fazla cesur görünebilir. Ama ÅŸu kadarı genel Kabul görmüÅŸtür ki, eÄŸer Etrüskçe bir Hint-Avrupa dili olsaydı biz onu anlıyor olurduk…ve eÄŸer akrabası varsa Baskça’dır[iv].

​

KuzeydoÄŸu İspanya'da yaÅŸayan Basklar dünyada baÅŸka hiçbir dille akraba olmayan bir dil konuÅŸurlar… Bazı dilbilimciler Baskçanın Kafkasya'da konuÅŸulan dillerle akraba olduÄŸunu söylerken diÄŸerleri Pakistanın ücra bir köÅŸesinde konuÅŸulan yalıtılmış bir dil olan BuruÅŸaski ile benzerlikler bulmaktadır. Benzer ÅŸekilde Akdeniz dünyasında bulunan GüneydoÄŸu ispanya'da (Tartessçe ve İberce), İtalya'da (Etrüskçe ve Lemnice) ve Sardinya'da günümüzde soyu tükenmiÅŸ olan diller konuÅŸulmuÅŸtu (çoÄŸu yer isminin kaynağı Hint-Avrupalı olmayan dillerdir). Güney Fransa'nın yer isimleri Baskça'nın geçmiÅŸte günümüzdekinden daha yaygın bir ÅŸekilde konuÅŸulduÄŸunu önerirken, Yunanistan'ın yer isimleri de orada Hint-Avrupa öncesi bir bileÅŸenin var olduÄŸuna iÅŸaret eder. Özetle, sonradan Yunanca ve Latincenln yayılmasıyla yok olan Akdenize özgü Hint-Avrupa-öncesi bir diller topluluÄŸun var olduÄŸunu gösteren makul deliller vardır. [v]

​

Varolan arkeolojik ve dilsel kanıtlar biraraya getirildiÄŸinde, tarihöncesi Akdeniz havzasında bir dizi akraba dilin konuÅŸulmuÅŸ olduÄŸu görülebilir. Bugün sadece Baskçanın… yaÅŸadığı bu 'Akdeniz dil katmanı'nın ortaya çıkışı, son Buzul'un en yüksek dönemini yaÅŸadığı, takriben 25.000-20.000 yıl öncesine rastlamış olmalıdır. [vi]

​

Bask dili bugün İspanya (Bask bölgesi) ve Fransa'da (Atlantik Pireneleri bölümünün batı tarafı), Pirenelerin hemen güneyinde ve kuzeyindeki yaklaşık 10.000 km2'lik dar bölgede konuÅŸulmaktadır. Yer adlarının ve diÄŸer dilsel bulguların dağılımından Bask dilinin ilk zamanlarda oldukça geniÅŸ bir sahayı iÅŸgal ettiÄŸi ortaya çıkmaktadır. [vii]

​

Genetik

OrtadoÄŸu grubu içinde ortaya çıkan IJerkek iÅŸaretçisi taşıyıcılarını Avrupa’ya ilk ayak basan ve Cro-Magnon olarak adlandırılan insanların onlar olduÄŸu tahmin ediliyor.

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​


Avrupa’da IJerkek (Cro-Magnon)Yayılması[viii]

İlerleyen zamanda OrtadoÄŸu grubu içinde IJerkek soyu içinde yeni bir iÅŸaretçi olan Ierkek (M170) iÅŸaretçisinin günümüzden 25-30 bin yıl önce ortaya çıkmış olması muhtemel.

 

 

​

​

​

​

​

​

​

​

​

 
I
erkek yayılması[ix]

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

[xi]

Ierkek iÅŸaretçisi bugün Avrupa’da baskın iÅŸaretçilerden birisi durumunda.  

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​


Ierkek iÅŸaretçisinin Avrupa’da Görülme Oranları[xii]

OrtadoÄŸu’dan Avrupa bölgesine göç edenler daha çok Ukadın ve HVkadın iÅŸaretçilerinin alt kolları oldular. Bunlardan hangilerinin daha önce Avrupa’ya girdiÄŸini kestirmek zor ama her iki iÅŸaretçi de Avrupa’da kadınlar arasında bolca bulunuyor.

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

[xiii]

​

Ukadın ve kolları biraz daha eski duruyor. Bazı kollarına Kuzey Afrika ve OrtadoÄŸu’da da rastlanıyor. Avrupada U3, U4 ve U5 kolları daha yaygın. Rusya’da Don vadisinde bulunan 30 bin yıl yaşındaki Cro-Magnon’un gen analizi U2 iÅŸaretçisine sahip olduÄŸunu gösteriyor.[xiv]

​

Bir baÅŸka görüÅŸ olarak da, Ukadın iÅŸaretçisinin çok eski tarihli olmasına raÄŸmen, Avrupa’daki yoÄŸunluÄŸunun sonradan göçlerle ortaya çıktığı öne sürülebilir. Çünkü Ukadın iÅŸaretçisi birçok yerde Hint-Avrupa toplulukları içinde dikkat çekici oranda yüksek.

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​


Ukadın iÅŸaretçisinin Avrupa’da en çok rastlalan kolu U5kadın iÅŸaretçisinin dağılımı[xv]

​

Hkadın iÅŸaretçisi %40-50 ortalama ile Avrupa’da en yaygın iÅŸaretçi durumundadır.

​

​

​

​

​

​

​

​

​

 
Makedonyalı Kız ve HVkadın İşaretçisinin Yayılması[xvi]

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

 
İskoç Kadın Hkadın Yayılması[xvii]

 

Hkadın, Avrupa’da en yaygın kadın iÅŸaretçi durumunda ve tüm kadınların %40’ını oluÅŸturuyor.

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

[xviii]

Arkeoloji - Aurignacian (43-30 bin yıl önce) 

Yaklaşık 40 bin yıl önce OrtadoÄŸu’dan kaynaklanan fakat özelleÅŸerek Avrupa’ya has hale gelen Aurignacian kültürü ortaya çıktı. [xx]

​

Avrupa’da iklim 37 bin yıl önce, aniden, tam buzul dönemi denilen döneme girdi. Nüfusun önemli bir bölümü güneye göç etmek zorunda kaldı.

​

Zagros DaÄŸlarının Aurignacian kültürünün ilk vatanı olduÄŸuna dair arkeolojik kanıtlar vardır. [xxi]

​

Chauvet maÄŸarasıi tüm maÄŸaralar içinde en muhteÅŸemlerinden biridir. 36-24 bin yılları arasında kullanılmış görünmektedir. Tarihleri ​​doÄŸru ise, Aurignacian kültürüne mensup ressamların iÅŸi olarak kabul etmek gerekir. [xxii]

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

 

[xxiii] [xxiv]

Güneybatı Avrupa’dan Sibiryaya kadar 200’e yakın maÄŸrada duvar resimleri ve gravürler bulundu. [xxvi]

​

 

​

​

​

​

​

​

​

​

​

 

 

 

 


MÖ 32.000 Grotte MaÄŸarası ve Stadel MaÄŸarası[xxv]

​

​

​

Dipnotlar

[i] Dünyaya Neden Batı Hükmediyor, Ian Morris

[ii] People of The Earth, Brain M. Fagan. Pearson Prentice Hall:2007

[iii] The Incredible Human Journey. Alice Roberts. Bloomsbury Paperbacks: 2010

[iv] Colin McEvedy, 1.cilt, 2

[v] Wells, Spencer. İnsanın Yolculuğu, Yurt Kitap Yayın:2012

[vi] Eski OrtadoÄŸu'da Çevre ve Etnik Yapı. Pavel Dolukhanov. İmge: 1998

[vii] Eski OrtadoÄŸu'da Çevre ve Etnik Yapı. Pavel Dolukhanov. İmge: 1998

[viii] https://en.wikipedia.org/wiki/Haplogroup_I-M170

[ix] https://genographic.nationalgeographic.com/

[x] https://genographic.nationalgeographic.com/

[xi] https://en.wikipedia.org/wiki/Haplogroup_I-M170

[xii] https://en.wikipedia.org/wiki/Haplogroup_IJ#/media/File:Distribution_Haplogroup_I_Y-DNA.svg

[xiii] http://www.eupedia.com/europe/Haplogroup_HV_mtDNA.shtml

[xiv] http://www.eupedia.com/europe/origins_haplogroups_europe.shtml#HV

[xv] http://www.eupedia.com/europe/Haplogroup_U5_mtDNA.shtml

[xvi]https://genographic.nationalgeographic.com/

[xvii]https://genographic.nationalgeographic.com/

[xviii] http://www.eupedia.com/europe/Haplogroup_H_mtDNA.shtml

[xix] https://en.wikipedia.org/wiki/Aurignacian

[xx] After Eden. Kirkpatric Sale. Duke University Press: 2006

[xxi] Out of Eden: The Peopling of the World. Stephen Oppenheimer. Robinson:2012

[xxii] Cro-Magnon.   Brian Fagan. Bloomsbury Press: 2010

[xxiii] http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/0/0d/Chauvet%C2%B4s_cave_horses.jpg

[xxiv] http://genealogyreligion.net/tag/hohlenstein-stadel

[xxv] People of The Earth, Brain M. Fagan. Pearson Prentice Hall:2007

[xxvi] People of The Earth, Brain M. Fagan. Pearson Prentice Hall:2007

​

​

bottom of page