Müslümanların Tarihi
Mekke Dönemi Kronolojisi (571-622)
(571) Hz. Peygamberin Doğumu
Son Peygamber 571 yılında Mekke’de dünyaya geldi. Doğumundan 6 ay önce babası vefat etmişti.
(576) Annesinin Vefatı
Annesi ile birlikte Medine’ye gidip babasının mezarını ziyaret etti. Dönüş yolunda Annesi de hastalandı ve vefat etti. Mekke’nin lideri olan dedesi Abdulmuttalib’in yanında yaşamaya başladı.
(578) Dedesi Abdülmuttalib’in Vefatı
Dedesi de çok geçmeden vefat etti. Amcası Ebu Talib, onu yanına aldı ve kendi çocukları ile birlikte büyüttü.
(596) Ticarete Başlaması ve Evliliği
Hz. Hatice Mekke’nin soylu ve zengin hanımlarındandı; ticaret yapıyordu. Hz. Peygamber, onun kervanını Şam’a götürmeye başladı. Bir süre sonra Hz. Hatice’den gelen teklif üzerine evlendiler. 2 yıl sonra oğlu Kasım; ardından da kızları Zeynep, Rukiye, Ümmü Gülsüm ve Fatıma dünyaya geldiler.
(610) Peygamberlik ve Gizli Davet Dönemi
Ramazan ayında Hira mağarasında inzivaya çekilmişken Cebrail ilk vahyi getirdi. 40 yaşındaydı.
“Ey örtünüp bürünen. Kalk da uyar. Rabbini yücelt. Nefsini arındır. Şirkten uzak dur.” (Müddessir 74/1-5) ayetleri ile birlikte yakın çevresindekileri İslam’a davet etmeye başladı.
(613) İslam’a Açık Davetin Başlaması
3 yıl süren gizli davet dönemi, “Ey Muhammed! Şimdi sana emrolunanı açıkça ortaya koy ve Allah'a ortak koşanlara aldırış etme.” (Hicr 15/94) ayeti ile son buldu. Hz. Peygamber, Safa Tepesi’ne çıkıp peygamberliğini açıkladı.
(615) Habeşistan’a İlk Hicret
Açık davet ile birlikte Müslüman olanlara yönelik baskılar da başladı. Hz. Osman liderliğindeki 14 Müslümanın Habeşistan'a göç etmek durumunda kaldılar.
(616) Hz. Hamza ve Hz. Ömer’in Müslüman Olmaları
Baskılara rağmen Müslüman olanların sayısı her geçen gün artıyordu. Hz. Hamza ve Hz. Ömer’in İslam’a girmeleri ile Müslümanlar güçlendiler.
(617) Habeşistan’a 2. Hicret
Artan baskılar karşısında 13 kadın, 77 erkekten oluşan topluluk Habeşistan’a göç etiler.
(619) Hüzün Yılı
Mekke’nin diğer kabilelerinin Hz. Peygamber’i korumaktan vaz geçmeyen Haşimoğullarına karşı başlattıkları boykot 3. yılında son buldu.
Aynı yıl Hz. Peygamber eşi Hz. Hatice’yi ve en büyük destekçisi amcası Ebu Talib’i kaybetti.
(620) Taife Gidiş, Miraç Mucizesi ve I. Akabe Sözleşmesi
Amcası Ebu Talib’in ölümü ile birlikte Hz. Peygamber üzerindeki baskılar daha da arttı. Sığınılacak bir yer bulmak umuduyla Taif’e gitti ama taşlandı ve şehirden kovuldu.
Bu sıkıntılı zamanlarda Miraç mucizesi gerçekleşti.
Tüm zorluklara rağmen Hz. Peygamber İslam’ı anlatmaktan vazgeçmiyordu. Panayır için Mekke’ye gelen Medineli 12 kişi onu dinledi ve İslam’a girdi. Dinlerini Medine’de anlatmak ve gelecek sene tekrar buluşmak üzere sözleştiler.
(621) II. Akabe Sözleşmesi
Bir sonraki yıl 75 Medineli Hz. Peygamber ile buluştular ve Müslümanları Medine’ye davet ettiler. Mekkeli Müslümanlar grup grup Medine’ye Hicret etmeye başladı.
(622) Mekke’den Ayrılış
Mekke’nin ileri gelenleri için Hz. Peygamberi öldürmekten başka çare kalmamış görünüyordu. Suikast planı yapıldı fakat gerçekleştirmeye fırsat bulamadılar. Hz. Peygamber, Hz. Ebubekir ile birlikte Medine’ye doğru yola çıkmıştı.